Prøv en oppskrift fra Sjømatboka
Den siste kokeboken til Julie Balas fra Julies matblogg handler om sjømat. Nå har du muligheten til å prøve en av rettene fra boka. Oppskriften finner du under.
I denne boken viser Julie deg hvordan du enkelt kan lage de mest smakfulle rettene med ingredienser fra havet til både hverdag og fest.
Boken inneholder over 50 oppskrifter på supergod, tilgjengelig og enkel sjømat. Her finner du det du trenger om du vil kose deg med deilig og smaksrik snacks fra havet, om du vil ha kjapp og digg fiskemiddag en ukedag, og ikke minst om du vil invitere og overraske gjestene dine med et festmåltid med råvarer fra havets spiskammers.
Lange-panne med agretti i safran-og tomatsaus
Oppskrift til 4 personer – 45 minutter
Ingredienser:
6–700 g langefilet uten skinn
2 ss salt
3 ts sukker
6 dl kaldt vann
Saus:
2 ss olivenolje
2 små sjalottløk
1 stilk stangselleri
2 små fennikel
3 hvitløksfedd
1 ts chiliflak
0,5 g safran
2 dl tørr hvitvin
1 boks hermetiske cherrytomater (400 g)
6 dl vann
Salt, smak til
Nykvernet pepper, smak til
100 g agretti/salturt*
Olivenolje, til topping
Tilbehør:
Friske urter: Dill, gressløk, persille
Sitron, smak til
Brød
Aioli
*Agretti, eller salturt, vokser på stranda og kan enkelt høstes selv. Det smaker skikkelig salt, og har en sprø tekstur. Du finner det også av og til hos fiskehandleren. Finner du ikke agretti, kan du bytte det ut med spinat i denne oppskriften.
Fremgangsmåte:
1. Del fisken i porsjonsstykker. Rør ut salt og sukker i kaldt vann. Legg fisken i og la det ligge 20–30 minutter eller mens du tilbereder sausen.
2. Varm olivenolje i en stor stekepanne/traktørpanne du har lokk til. Finhakk sjalottløk, stangselleri og halvparten av fen- nikelen. Surr i olje til det er mykt og blankt, 5–8 minutter.
3. Finhakk hvitløken og ha i pannen et par minutter, men ikke la den ta farge. Tilsett chiliflak og safran, og surr videre et par minutter.
4. Slå over vinen og la det reduseres nesten helt inn. Tilsett tomatene og vann. Krydre raust med salt og pepper, og la det putre i 20–30 minutter. Spe på med mer vann dersom sausen koker for mye inn. Sausen skal være som en tykk buljong, og nok til å nesten dekke fiskestykkene som skal trekke i sausen.
5. Legg fiskestykkene over i sausen. Skru ned varmen til den laveste innstillingen og legg på lokk. La fisken trekke i 10–15 minutter, til den så vidt begynner å falle fra hverandre. Helt mot slutten tilsetter du agretti/salturt. Den trenger kun å varmebehandles i 1 minutt.
6. Skjær resten av fennikelen i tynne skiver på en mandolin, og legg den i iskaldt vann. Hell av vannet og klapp tørt med kjøkkenpapir.
7. Fordel fisken i dype tallerkener og øs sausen over. Drypp litt olivenolje over. Topp med fennikel i tynne skiver og gjerne friske urter. Server med godt brød, aioli og sitronbåter.
God matlaging 🙂